Előszó

Az egységes EU szabadalom beindulásával a magyar fejlesztők és vállalkozók drámai változások előtt állnak: minden német vagy angol szabadalom mellé ajándékba jár egy magyar. Ajándék lónak ne nézd a fogát! – gondolná az olvasó, de, ha a ló fából van, és trójai motívumokkal díszített, akkor azért nem árt, ha legalább körüljárjuk. A Magyarországon hatályos szabadalmak száma hamarosan hetvenezerrel fog nőni évente. Öt év múlva mintegy 350.000 angol műszaki-jogi zsargonban megfogalmazott szabadalom fogja korlátozni a magyar fejlesztők mozgásterét.

Trója vesztét nem az ajándék ló okozta, hanem az, hogy behúzták a várba, és lefeküdtek aludni. Mi ne hunyjuk be szemünket, hanem készüljünk fel! A fejlesztőknek árgus szemmel kell figyelniük a falovat, azaz versenytársaik szabadalmi bejelentéseit. Fejlesztéseik előtt elengedhetetlen a szabadalomkutatás. Az ügyvédeknek felkészültnek kell lenniük arra, hogy kellően óvják és tájékoztassák ügyfeleiket, hiszen a feltalálók sok esetben velük osztják meg először találmányukat.

Golyóstoll Kellő felkészültség esetén akár javunkra is fordíthatjuk a helyzetet. Ha már úgyis kutatnunk kell, akkor ennek segítségével nem csak az újrafeltalálást kerülhetjük el, hanem némi hozzáértéssel „lenyúlhatjuk” külföldi versenytársaink ötleteit, kihasználhatjuk iparjogvédelmi réseiket! Ne higgyük, hogy ők mindent tökéletesen levédenek. Mi is bejuthatunk a német és angol „spájzokba”. Kevés olyan kreatív nép van, mint a magyar. Kevés olyan nemzet van, amelyik elmondhatja, hogy szinte minden európai polgár zsebében ott lapul egy találmánya (például golyóstoll, gyufa, hologram). Most mi jövünk. A kis dolgokat könnyebb sikerre vinni. Ha szeretjük azt, amit csinálunk, akkor bátran fedezzük fel azokat az – akár apró – újításokat, ötleteket, amelyekkel jobbá tesszük munkánkat, környezetünket. Ezzel egyrészt sikert érhetünk el, másrészt a világot is jobbá tehetjük.

Szerző 2005-ben az Akadémiai Kiadónál megjelent hasonló című műve kézikönyvszerűen foglalta össze a szellemi alkotások védelmét. A márkanevekkel, védjegyekkel kapcsolatos tudnivalókat időközben a „Védjeggyel a csúcsra!” című képeskönyv ismertette. Jelen mű elsősorban az alkotással és a szabadalmakkal kapcsolatos tudnivalókra koncentrál. Tekintve, hogy könnyebben megjegyzünk egy viccet, mint egy paragrafust, szerző humoros történeteken keresztül, képekkel illusztrálva is megpróbálja átadni azokat a szakmai fogásokat, amelyek segíthetnek bennünket az innováció útján.